Home / Past Papers / Basic MCQs of Computer Science (IT) for NTS, PPSC & PCS Test, Computer Science Past Papers 2017, Computer Science Guess Papers 2017

Basic MCQs of Computer Science (IT) for NTS, PPSC & PCS Test, Computer Science Past Papers 2017, Computer Science Guess Papers 2017

Basic MCQs of Computer Sciences (IT) for PPSC and NTS Test 2017

1. which of the following device is used to carry user files?
A. Floppy Disk              B. Hard Disk
C. RAM                            D. CDROM
Answer: A
2. Which device is used to backup the data?
A. Floppy Disk               B. Tape
C. Network Drive.        D. All of the above
Answer: D
3. For  play and hear sound on a computer, we needs.
A. a sound card and speakers         B. a microphone
C. all of them required                       D. none of them required
Answer: A
4. Which is the cheapest memory devices in terms of Cost and Bit?
A. Semiconductor memories                         B. Magnetic Disks
C. Compact Disks                                                 D. Magnetic Tapes
Answer: C
5. Which is the best units of data an external storage device?
A. Bits                                             B. Bytes
C. Hertz                                         D. Clock cycles
Answer: B
6. Which of the following have the fastest access time?
A. Semiconductor Memories                             B. Magnetic Disks
C. Magnetic Tapes                                                   D. Compact Disks
Answer: A
7. Which of the following is a read only memory storage device?
A. Floppy Disk                                             B. CDROM
C. Hard Disk                                                 D. None of these
Answer: B
8. Which of the following is a programming language?
A. Lotus                                                         B. Pascal
C. MS-Excel                                                  D. Netscape
Answer: B
9. What is a compiler?
A. A compiler does  conversion line bye line as the program is run
B. A compiler convert whole of a higher level program code into machine code in 1 step
C. A compiler is a general purpose language providing very efficiently execution
D. None of the above
Answer: B
10. What is an interpreter?
A. An interpreter does conversion line bye line as the program is running
B. An interpreter is the representation of the system being designed
C. An interpreter is a generaly purpose language provide very efficient execution
D. None of the above
Answer: B
11. When key is press on the keyboard, which standard is use for converting the key stroke into the corresponding bit?
A. ANSI                                                        B. ASCII
C. EBCDIC                                                   D. ISO
Answer: A
13. A Pixel is 
A. A computer program that draws picture
B. A picture stored in secondary memory
C. The smallest resolvable part of a picture
D. None of these
Answer: C
14. Which device is used as a standard pointting device in a Graphical User Environment?
A. Keyboard B. Mouse
C. Joystick D. Track ball
Answer: B
15. what kind of no. system is often used in a typical 32 bits computer?
A. 2                                         B. 10
C. 16                                       D. 32
Answer: A
16. Which no. system is often follow in a typical 32 bits computer ?
A. Binary                                                            B. Decimal
C. Hexadecimal                                               D. Octal
Answer: A
17. Which of the following is not an output device?
A. Scanner                                        B. Printer
C. Flat Screen                                  D. Touch Screen
Answer: D
18. Which is the following devices has  limitation as we can only stored info. to it but cannot delete or modify it?
A. Floppy Disk                                 B. Hard Disk
C. Tape Drive                                    D. CDROM
Answer: D
19. Which technology is used in Compact disks?
A. Mechanical                                  B. Electrical
C. Electro Magnetic                       D. Laser
Answer: D
20. Which is the following storage device can store maximum no. of data?
A. Floppy Disk                               B. Hard Disk
C. Compact Disk                           D. Magneto Optic Disk
Answer: B
21. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
A. IBM                                               B. Seagate
C. Microsoft                                    D. 3M
Answer: B
22. The programs which has permanent  hardware and store in ROM is known as…
A. Hardware                                  B. Software
C. Firmware                                   D. ROM ware
Answer: C
23. Memory unit is one part of
A. Input device                          B. Control unit
C. Output device                       D. Central Procesing Unit
Answer: D
24.Who build the first Mechanical Calculator
A. Joseph Marie Jacquard                           B. John Mauchly
C. Blaise Pascal                                                 D. Howard Aiken
Answer: C
25. The earliest calculating devices are…..
A. Abacus                                                B. Clock
C. Difference Engine                         D. None of these
Answer: A
26. Punched cards were first introduced by….
A. Powers                                         B. Pascal
C. Jacquard                                      D. Herman Hollerith
Answer: D
27. Word length of a Personal Computer is ……
A. 4 bits                                   B. 8 bits
C. 16 bits                                 D. 64 bits
Answer: B
28. Cursor is a ………
A. Pixel                                     B. Thin blinking line
C. Pointing device               D. None of these
Answer: B
29. Operating system, editors, and debuggers comes under?
A. System Software                             B. Application Software
C. Utilities                                                D. None of the above
Answer: A
30. Which device is required for the Internet connection?
A. Joystick                                         B. Modem
C. CD Drive                                        D. NIC Card
Answer: B
31. What does DMA stand for?
A. Distinct Memory Access                          B. Direct Memory Access
C. Direct Module Access                                D. Direct Memory Allocation
Answer: B
32. When did John Napier develop logarithm?
A. 1416                                       B. 1614
C. 1641                                       D. 1804
Answer: B
33. A normal CD-ROM usually can store up to _______data?
A. 680 KB                                B. 680 Bytes
C. 680 MB                               D. 680 GB
Answer: C
34. ATM stands for ?
A. Automatic Talking Machine
B. Automatic Teller Machine
C. Analog Teller Machine
D. Automatic Ticketing Machine
Answer:B
35. The 2nd Generation Computer was based on ……
A. Vacuum Tube                       B. Silicon Chips
C. Transistor                               D. Bio Chips
Answer: C
36. The 3rd Generation Computer was made with ………….
A. Vacuum Tube                B. Discrete Components
C. IC                                         D. Bio Chips
Answer: C
37. he BIOS is the abbreviation of ………
A. Basic Input Output System                  B. Best Input Output System
C. Basic Input Output Symbol                  D. Base Input Output System
Answer: A
38. What do u say a single point on a computer screen
A. Cell                                        B. Element
C. Pixel                                      D. Bit
Answer: C
39. How was the generation of computer classified?
A. by the device used in memory & processor
B. by the speed of computer
C. by the model of the computer
D. by the accuracy of computer
Answer: A
40. from which device main component of the computer communicate with each other?
A. Keyboard                                             B. System Bus
C. Monitor                                                D. Memory
Answer: B
41. Which is a valid program to access the Internet?
A. Access                                              B. Front Page
C. Windows Explorer                     D. Netscape
Answer: D
42. Which one is the Low Level Language?
A. Assembly                                   B. Visual Basic
C. Java D.                                        C++
Answer: A
43. Which is a volatile memory?
A. ROM                                    B. BIOS
C. PROM                                 D. RAM
Answer: D
44. The digital signals can be represented by
A. Binary Codes                               B. 0 and 1
C. High and Low                             D. all of the above
Answer: D
45. Which program can be used for email?
A. Internet Explorer                      B. Outlook Express
C. NetMeeting                                   D. FrontPage
Answer: B
46. Modulator-demodulator is a device that converts….
A. Digital signal into analog signal
B. Analog signal into digital signal
C. Both A and B
D. None of the above
Answer: C
47. …… is use for scan the picture and put them in digitized form in computer.
A. CD-ROM                                B. Plotter
C. Bar-coder                               D. Scanner
Answer: D
48. Animator, 3D Studio, Corel Draw and Flash are………….
A. Word processors                                 B. Spreadsheet packages
C. Multimedia S/W                                  D. None of the above
Answer: C
49. Which statement is valid?
A. 1 KB = 8 bytes                                      B. 1 MB = 8 KB
C. 1 KB = 1024 bytes                               D. 1 MB = 1024 bytes
Answer: C
50. Which device is used to process data?
A. CPU                                 B. RAM
C. DCU                                 D. VDU
Answer: A
51. Who is known as the father of Computer Science?
A. Charles Babbage                              B. Howard Aiken
C. Dr. Herman Hollerith                  D. Blaise Pascal
Answer: A
52. What is the capacity of a 3.5” Floppy Disk?
A. 360KB                         B. 720KB
C. 1.2MB                           D. 1.44MB
Answer: D
53. A Personal Computer (PC) is a …………….. Computer.
A. Super                            B. Main Frame
C. Mini                               D. Micro
Answer: D
54. What type of printers are Dot Matrix Printers?
A. Laser                                  B. Inkjet
C. Impact                               D. Drum
Answer: C
55. What is the full form of RAM?
A. Read Access Memory

B. Random Access Memory

C. Rapid access Memory

D. none
Answer: B

loading...

This data is collected from NTS past papers, PPSC Past Papers 2017, PPSC Guess Papers 2017, NTS Guess Papers 2017, PCS Past papers 2017, GAT Past Papers 2017 and NAT Past Papers 2017  you can get good marks in test by preparing these  Computer Science MCQs,For latest information visit www.theinfogate.com.

loading...

About admin

Check Also

PPSC LECTURER COMPUTER SCIENCE SOLVED MCQS PAST PAPERS

PPSC Lecturer Computer Science Solve MCQs Past Papers 1.  A Computer virus is A : …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *